24 juuli 2007

Positiivne kultuurishokk...

Eile 6htul käisin Raekoja platsil, kus toimub "Filmifestival", kuid mitte ainult! See oli v6rratu kogemus, sest kui mina sinna j6udsin, k6las parasjagu Brahmsi 4. sümfoonia teine osa, mille ma oma suureks r66muks isegi ära tundsin! 1000 v6i rohkemgi inimest olid end m6nusalt istuma seadnud ning nautisid kultuuri! Raekoja fassaadile oli üles riputatud 10x20 meetrit ekraan, kust v6is näha/kuulda Bayerisches Staatsorchesteri kontsertsalvestust, Carlos Kleiberi juhatusel! Kusjuures eesti helimehed v6iksid sealt eeskuju v6tta - saund oli lihtsalt suurepärane!
Aga... Tähistaevas, muusika... see oli ineline tunne...suvine soe 6hk...ja inimesed kuulasid vaikides! Samas oli ka sisse seatud mitu "kööginurka" erinevate maade köökidega...ning pakuti head Austria 6lut!
M6tlesin ikka, et Viinlased oskavad oma kultuurilist tausta n6nda elus hoida ja et inimestel ka huvi on! Kahtlemata olid pooled kuulajatest turistid, kelleni vb Brahmsi sümfoonia väga ei j6ua! kuid siiski...haruldane kogemus!
Eestis ei oleks sellisel üritusel publikut! Kuigi ma väga tahaks! Eestis piirdub muusikavalik säärasteks "kontsertideks" "Meie Mehe" ja paremal juhul Tanel Padari v6i Smailersiga! Ja sellest on ääretult kahju...
Täna lähen samasse kohta nautima Jules Massenet` ooperit "Manon", kus muideks ühte osa laulab eesti laulja Ain Anger!
Eelmisel nädalal k6las seal samas platsil Berliini Filharmoonikute kontsert, eestlasest dirigendi, Neeme Järvi juhatusel!
Järgmine nädal saab nautida Pariisi Ooperiteatri etendust, balletti "Luikede Järv", mida juhatab taas eestlane, Vello Pähn!
Kui neid nimesid lugesin kavavoldikust...k6rvuti Daniel Barenboimi, Mstislav Rostropovitshi, Claudio Abbado, Herbert von Karajani ja teiste suurte nimedega, tuli mul t6es6na pisar silma...

Mul on hea meel, et Sa hästi elad, Eesti Kultuur!!!

Kommentaare ei ole: